Sayın Meslektaşlarım,
Türk Ortopedik Araştırma Konseyi (TOAK) “Konsey Meclisi”, 33. Ulusal Ortopedi ve Travmatoloji Kongresi esnasında 05 Kasım 2024 tarihinde gerçekleştirildi ve 2024-2026 dönemi için beş üyeden oluşan Yönetim Kurulu seçildi (Prof. Dr. İrfan Esenkaya, Prof. Dr. Mehmet Nuri Konya, Doç. Dr. Mehmet Sabri Balık, Doç. Dr. Muhammet Zeki Gültekin ve Doç. Dr. Özhan Pazarcı).
Yönetim Kurulu toplanarak kendi içinde görev dağılımı yaptı:
Yönergeye uygun olarak, Türk Ortopedi ve Travmatoloji Birliği Derneği (TOTBİD) Yönetim Kurulu tarafından Prof. Dr. Güzelali Özdemir altıncı YK üyesi olarak atandı.
Türk Ortopedik Araştırma Konseyi (TOAK), yönergesinde de belirtildiği gibi; “ortopedi ve travmatoloji alanında çalışan hekimlerin bilimsel araştırmalar yapmalarını özendirmek ve bu konuda katkı sağlamak; yurtiçi ve yurtdışındaki kurs, seminer ve benzeri bilimsel çalışmalara katılmalarını teşvik etmek” amaçları doğrultusunda Türk Ortopedi ve Travmatoloji Birliği Derneği (TOTBİD) bünyesinde oluşturulmuştur. İlgili yönergede, TOAK’ın; amaçları, çalışma biçim ve ilkeleri, üyelik şartları, konsey meclisi ve yönetim kurulunun belirlenme esasları, yönetim kurulu görev ve çalışma esasları ile alt çalışma grupları detaylı olarak belirtilmiştir (https://toak.totbid.org.tr/tr/yonergeler).
Yeni yönetim kurulu olarak öncelikli görevlerimizden biri, TOAK’ın kuruluşundan (2013) bu güne kadar görev yapmış olan önceki TOAK Yönetim Kurullarının faaliyetlerini ve birikimlerini (https://toak.totbid.org.tr/tr/icerik/icerikler/donem-kitaplari-233) geçmiş hafıza ve yol gösterici olarak değerlendirerek, yönergemiz doğrultusunda, bilim dalımız olan ortopedi ve travmatoloji alanında bilimsel araştırmalarla ilgili çalışmaların özellikle genç meslektaşlarımız arasında ilgi çekiciliğini ve tercih edilirliğini artırmak olacaktır. Bilimsel araştırma yapabilmek için ilgili konudaki temel bilimlere hakim olmak gerektiğini de unutmamak gerekir.
Kas-iskelet sisteminin farklı dokuları ve bunlarla bağlantılı konular ile aynı alanda kullanılan tespit ve uygulama aletlerinin tasarımlarının oluşturulması ve geliştirilmesi için laboratuar ortamında veya dışında gerçekleştirilen deneysel veya klinik bilimsel araştırmaların ulusal veya uluslararası bilim dünyasında paylaşılması ve elde edilen sonuçların pratikte uygulanabilir olması bir diğer hedefimiz olacaktır. Çalışmaların sadece araştırma-laboratuvar-yayın aşamalarında kalmaması için endüstri, sanayi ve devletin ilgili kurumlarıyla ilişkilerin sağlıklı bir biçimde yürütülmesi esastır. Araştırma ve geliştirme (AR-GE) çalışmalarında yer alınmasıyla çalışmalarımızın pratikteki uygulamalara dönüştürülmesi emeklerimizi taçlandıracaktır.
Güncel üye sayımız 295 olarak kayıtlıdır. Ancak, gerek yönetim kurulu üyeliği için aday başvuru sayısının azlığını, gerekse “Konsey Meclisi” toplantısıyla “Yönetim Kurulu” seçimlerinde katılımcı sayısının beklenenden az olmasının nedenlerini birlikte değerlendirmemiz gerekmektedir. Önümüzdeki kongrelerde, TOAK Konsey Meclisinin ilk gün dışındaki bir günde yapılmasının katılımcı sayısını arttıracağı inancındayım. Her şeye rağmen; üye bilgilerinin güncellenerek karşılıklı iletişimin devamlılığı, üyelerimizin TOAK tarafından düzenlenen bilimsel programlara davet edilmesi, özgün fikir ve beyin fırtınalarıyla yeni bilimsel araştırmalara öncülük edilmesi, emeklerin ürüne dönüştürülmesi açısından önemlidir. Üyelerimizden gelecek her türlü fikir bizlerin ufkunu açması açısından son derece değerlidir.
Yaratıcı özgün düşünce ve karşımıza çıkan sorunları hızlı bir şekilde çözme becerisine sahip olan bizler, mekanikle iç içe olan ortopedi ve travmatoloji bilim dalının teknoloji ve endüstride geliştirilen her türlü yenilik ve güncel uygulamalara açık olmasını avantaja dönüştürmeliyiz. Cerrahi uygulamalarımızda veya günlük pratiğimizde sadece uygulayıcı değil, yapacağımız bilimsel araştırma ve buluşlarla yeni uygulamalara öncülük eder konumda olmalıyız.
Türk Ortopedi ve Travmatoloji Birliği Derneği tarafından araştırma konularında teşvik için; TOTBİD Araştırma Projeleri Desteği (totbid.org.tr/uploads/yng_03_06_toak_arastirma_projele.2024.pdf) ile TOTBİD Yurt Dışı Araştırma Bursu (totbid.org.tr/uploads/yng_03_05_totbid_yurtdisi_arasti.2024.pdf) verilmektedir. Her iki maddi destek de araştırma konularına ilgi duyan özellikle genç meslektaşlarımız için önemli birer imkandır. Genç meslektaşlarımızın proje desteği ve/veya burslar için ürettikleri özgün projelerle başvurmaları, bilimsel araştırma konularına ilginin arttığını göstermesi açısından önemlidir. Eğitici ve yol gösterici olarak bizler de düzenleyeceğimiz kurs ve benzeri eğitim programlarıyla bilimsel araştırma konularına ilginin artmasını sağlamalıyız.
İlki 30-31 Ağustos 2014 ve sekizincisi 21 Kasım - 02 Aralık 2022 tarihlerinde yapılan “TOTBİD-TOAK Deneysel Araştırma Kursları”nın günümüz şartlarına göre uyarlanarak devam edilmesi, genç meslektaşlarımızı deneysel araştırmaya yönlendirme açısından önemlidir. Kursiyerlerin, araştırdıkları konunun ürüne dönüştürülmüş olası uygulama sonuçlarını da önceden görebiliyor olmaları ilgiyi artırabilir. Bu konuda çalışmalar yapacağız.
Teknokent ve teknoparklarda yerimizi almalıyız. Bir uygulamanın nasıl yapılacağını veya kullanılacağını açıklamasından okuyan değil, nasıl yapılacağını veya kullanılacağını yazan kişiler niçin olmayalım? Bunu yapabilecek zeka, akıl, tecrübe, bilgi birikimi, enerji ve hırsımızın olduğuna içtenlikle inanıyorum. Sadece içimizdeki kıvılcımın ateşlenmesi gerekiyor. “Bakmak görmek değildir” anlayışıyla, el ele vererek ve “birlikten güç doğar” prensibiyle hareket ederek; genç meslektaşlarımızın özgün fikir ve önerilerinin kıdemli meslektaşlarımızın tecrübe ve deneyimleriyle pekiştirilerek harmanlandığı, farklı bilim dallarının da dahil olduğu disiplinler arası bir ortamda bilimsel araştırma konuları ile bunların uygulamaya dönüştürülmesinde başarılı adımlar atacağımıza inanıyorum.
Hedeflerimize ulaşabilmemiz için, bünyesinde yer aldığımız Türk Ortopedi ve Travmatoloji Birliği Derneği (TOTBİD) Yönetim Kurulunun bugüne kadar olduğu gibi destekleri önemlidir. TOAK’ın iktisadi işletmesi olmadığı için, düzenlenen her türlü bilimsel faaliyet için maddi desteği TOTBİD İktisadi İşletmesi sağlamaktadır. Başta TOTBİD-TOAK Kursları olmak üzere araştırma alanında düzenlenecek bilimsel aktivitelerin tekrarlanabilir olabilmesi için, siz değerli üyelerimiz ile bilimsel kurs veya toplantılara katılan eğitici ve kursiyerlerin katkısı, yani bilimsel faaliyetin “çıktıları ve geri dönüşleri” çok önemlidir. Bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da yapacakları katkılar için TOTBİD YK’ya şimdiden teşekkür ederim.
Öncelikle “Türk Ortopedi ve Travmatoloji Eğitim Konseyi (TOTEK)” ile “Asistan ve Genç Uzman Hekimler Konseyi (AGUH)” olmak üzere tüm branş dernekleri ile “bilimsel araştırma” alanı başta olmak üzere birlikte çalışmak yönetim kurulu olarak bizlere çalışma azmi verecektir.
Yurt içinde başta “Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK)” olmak üzere araştırma yapan ilgili kurumlarla ve “Avrupa Ortopedik Araştırma Derneği (European Orthopaedic Research Society, EORS)” ile Ortopedik Araştırma Derneği (Orthopaedic Research Society, ORS) olmak üzere diğer ülkelerdeki ortopedik araştırma dernekleri ile bağlantılarımızı pekiştirerek çalışmalarımızın paylaşılması için gayret göstereceğiz.
Son olarak; etik ilkelere uyarak, teknolojik güncel yeniliklerden yararlansak da kontrolün bizde kalmasını sağlayarak sahip olduğumuz değer ve becerilerimizi kaybetmeden, doğaya zarar vermeden, insanlığın yararına bilimsel araştırmalar yapmak, bu çalışmalarımızı kâğıt üzerinde bırakmayıp uygulanabilir olmaları için çaba göstermek, ortopedi ve travmatoloji bilim dalımız için kalıcı birer miras olacaktır.
Saygılarımla.
Dr. İrfan Esenkaya
TOAK YK Başkanı
20 Kasım 2024